Archive for the 'Вести / Новости' Category

New version of the Rename/Merge Categories Plugin

Recently, a new version of the Rename/Merge Categoriеs plug-in was released.

The version number is 0.2, and carries the following news and improvements:

  • Tested for compatibility on WordPress 2.7.1
  • Multilingual (Only Macedonian for now, but write me for other translations)
  • The menu choice is under “Posts”
  • Some bigger and smaller improvements of the code, including better validation and error messages.

The plugin is here, where you can also find the installation and usage instructions.

Advertisements

Нова верзија на Спои/Преименувај категории

Деновиве ја поставив новата верзија на плагинот „Спои/Преименувај категории“ (Rename/Merge Categories). Верзијата е означена со бројот 0.2, а ги нуди следниве подобрувања и новини:

  • Тестирана компатибилност со WordPress 2.71
  • Македонски превод (се разбира, со можност и за други јазици)
  • Повикувањето е смесено во подизборот „Написи“
  • Поголеми и помали подобрувања во кодот, додатни пораки и контрола на вносот

Плагинот се наоѓа овде, заедно со упатството за инсталација и користење.

Археоблогот бара помош

Здарво на сите WP корисници, и цел Macedonian WP Team. Пред неполн час од страна на сопственичката на Археоблогот, како член на Macedonian WP Team, и како корисник на WP платформа бев официално замолен за помош во “реновирање” на нејзиниот блог. Нов изглед, и се попратно со самиот изглед.

Доколку има заинтересирани, WP корисници, дизајнери, кодери, кои имаат барем малку слободно време и добра душа за помош, сите тие се добредојдени. Добредојдени се и било какви идеи кој би помогнале во подобар изглед и преформанси на блогот.

За контакт со сопственичката овде, и секако коментарите кои се добредојдени.

Излезе Wordpress 2.5.1

Излезе верзијата 2.5.1 на Вордпрес.

Според сајтот, таа содржи бројни поправки на багови, подобрување на перформансите и еден многу важен сигурносен фикс.
Препорачано е надградбата да се изврши веднаш, особено ако вашиот блог има отворена регистрација на корисници. Иако проблемот со сигурноста сеуште не е јавен, наскоро ќе биде, а со тоа ненадградените блогови ќе станат ранливи на напади.
Повеќе за вградените поправки, прочитајте овде.

Превземете ја новата верзија овде.

За оние кои премногу чачкале по сорсот и не се осмелуваат да направат надградба, можат да ги превземат само сигурносните фиксови: wp-includes/pluggable.php, wp-admin/includes/media.php, и wp-admin/media.php и да ги заменат во своите инсталации.

Излезе Wordpress 2.5

Се појави најновата верзија на WordPress – 2.5.

Има многу нови опции, а постоечките се подобрени. Нешто се зборуваше и за подобрување на мулти-лингвалноста, ќе видиме кога ќе испробам. Веќе е симнат.

Да не повторувам, еве нешто повеќе овде.

Предлог за plugin: Frontpage Slideshow

Уште од самиот наслов заклучивте што предлагам јас. Тоа е Frontpage Slideshow plugin, со кој ќе се овозможи едноставно, интресно, анимирано прикажување на најполуларните вести од некој блог.

Ваков plugin за WordPress не сум сретнал досега, но она за што се залагам јас а се надевам и вие, просто речено копија од постоечкиот plugin за Joomla. Демо од овој plugin можете да видите овде.

На официјалниот форум на joomlaworks, од кој е направен плагинот пишува дека можно е и користење и за WordPress но јас пробав и не успеав во тоа. Затоа предлагам да се направи овој плагин, целосно приспособен за WordPress.

Доколку има заинтересирани, јас сум за, доколку нема или пак оваа идеја не е нешто позначајно кажете нешто и да се фатиме за рабта, кој колку може толку.

Интеграција или федерализација?

OSCommerce
Игор, како коментар на предлогот за плагин за е-Комерција, мисли дека е подобро да се поврзе WP со некоја постоечка кошничка, отколку да се почнува сосема нов плагин.

Притоа, неведува некои постоечки решенија, но еве ги моите аргументи против (после скокот):

повеќе ‘Интеграција или федерализација?’