New version of the Rename/Merge Categories Plugin

Recently, a new version of the Rename/Merge Categoriеs plug-in was released.

The version number is 0.2, and carries the following news and improvements:

 • Tested for compatibility on WordPress 2.7.1
 • Multilingual (Only Macedonian for now, but write me for other translations)
 • The menu choice is under “Posts”
 • Some bigger and smaller improvements of the code, including better validation and error messages.

The plugin is here, where you can also find the installation and usage instructions.

Advertisements

Нова верзија на Спои/Преименувај категории

Деновиве ја поставив новата верзија на плагинот „Спои/Преименувај категории“ (Rename/Merge Categories). Верзијата е означена со бројот 0.2, а ги нуди следниве подобрувања и новини:

 • Тестирана компатибилност со WordPress 2.71
 • Македонски превод (се разбира, со можност и за други јазици)
 • Повикувањето е смесено во подизборот „Написи“
 • Поголеми и помали подобрувања во кодот, додатни пораки и контрола на вносот

Плагинот се наоѓа овде, заедно со упатството за инсталација и користење.

Rename/Merge Categories Plugin

Click here to read about this plugin in English.

Screenshot of the plugin

Овој плагин се употребува за брзо преименување на категорија, при што сите постови кои припаѓале во старата, автоматски се додаваат во новата категорија. Опционално, автоматски се креира „slug“ на категоријата со превод на називот во ASCII формат (за полесно читање во адресната линија на некои интернет прелистувачи).

Втората функција служи за префрлување на сите постови од една во друга категорија, нешто што во стандардната инсталација на WordPress засега е неможно без отворање на постовите еден по еден. Опционално, старата категорија може да се избрише.

Превземете тука.

Инсталацијата е стандардна – отпакувајте во wp-content/plugins фолдерот и активирајте преку контролниот панел на блогот.

После активацијата, плагинот се наоѓа во новиот избор – “Спои/Преименувај категории” во секцијата „Написи“

17 март 2009:

 • Нова верзија – 0.2!
 • Компатибилна со WordPress 2.7.1 (тестирано).
 • Македонски превод.

Rename/Merge Categories Plugin

This plugin is used to rename or merge categories.

The rename function is used to quickly rename a category, with added capability to automatically create an ASCII category slug from non-ASCII characters.

The merge function is used to transfer all posts from one category to another, with optional delete of the first category.

Download here.

The installation is standard: unpack the archive into the wp-content/plugins folder and activate the plugin through the control panel of the blog.

After the activation, a new menu – “Merge/Rename Categories” is added in the “Posts” section.

17 mar 2009:

 • New version – 0.2
 • Tested and working in WordPress v2.7.1

Македонска Кирилица во Латиница 2.0

Конечно ја објавив и втората верзија(со поддржка за Вордпрес 2.5.1) на плагинот кој ги конвертира македонските букви од кирилица во латиница со цел да се создадат подобри(попријателски кон пребарувачи) линкови. Значи како што добро знаете вордпрес по дефиниција линковите ги прави нешто во стилот:

http://primer.com/?p=1

За да имаме убави линкови, треба во Settings->Permalinks(или Постојани Линкови како што е преведено) да се смени на Custom и во полето да се додаде:

/%category%/%postname%/

Со оваа промена линковите ќе изгледаат на овој начин:

http://primer.com/kategorija/naslovnapostot

Што морате да признаете е многу подобро како за око така и за пребарувачите, т.е. пребарувачите ќе ве ранкираат подобро за одредените зборови во дадениот пост или категорија.

НО!

Ако насловот на постот, и категоријата ни бидат на кирилица(како всушност и треба да биде ако блогот ни е на македонски) горе во линкот ќе се случи нешто многу непријатно. Односно ќе се појави следново:

http://primer.com/%C7%E4%F0%E0%E2%EE/%20%D1%E2%E5%F2

Всушност за ова не ми ни треба пример зошто можете да го приметите и на нашиов блог 🙂

Токму на овој проблем и се однесува овој плагин кој ги конвертира карактерите од кирилица на латиница за во линковите, така да доколку го имате инсталирано, можете да користете и кирилица во категориите и насловите на постовите и истовремено да имате убави и пријатески линкови.

Линк до плагинот MK to Lat

Нова секција – Македонски WP теми

Денеска се наапав па ги ставив онлајн преведените теми за Вордпрес, горе во топ менито има оддел/страница каде можете да ги видите и да ги преземете бесплатно темите кои одамна и неодамна сум ги локализирал, еве сите од заедницата ги повикувам ако имаат преведено нешто нека го стават онлајн па можеби на некого ќе му завршиме работа…

Македонски Вордпрес Теми

Археоблогот on-line

Ете, за да не се каже дека само теоретизираме, го ставив on-line она што успеав досега да го извлечам од bloger.com.mk платформата на следнава привремена адреса: http://arheo.infomatrix.com.mk.

Хостот е дониран од мојата компанија Инфопројект, a „Инфоматрикс“ е нашиот најнов продукт, кој претставува комплетно, web-базирано ентерпрајс решение за големи компании. [Малку самореклама, ете – незгодно ми е веќе]

На сајтот се постовите кои ги извлече мојата автоматизирана процедура, иако авторката вели дека недостасуваат уште 30-40 текстови. Програмата што ја напишав ги парсираше архивите, и по неколку повторени пуштања, добивав ист број на постови кои се појавуваат таму. Не гледам друг начин да ги добијам перманентните линкови на оние содржини кои фалат. Ако некој измисли нешто или му текне како, нека напише овде.

Сметајте ја инсталацијата за привремена. На постовите им треба уште малку прочистување со HTML Tidy. Исто така, треба да се поправат линковите до сликите кои веќе ги симнав. Сега се гледаат само сликите кои се линкувани од некој друг сајт, а не оние кои биле аплоудирани. Но, не би требало тоа да биде голем проблем. Ќе го средам веројатно до крајов на викендот.

Темата која е инсталирана за приказ на блогот е бесплатна, се вика Simplicity, и е позајмена од http://themes.performancing.com/.

Отворив и нова категорија на блогов – Археоблог, за да се групираат постовите околу оваа работа.

Археоблогот ископан!

Прогрес!
Си седнав синоќа да размислам за проблемов.
Малку cUrl, малку xPath, и ја завршив работата. Сите постови, комплет со наслови, датуми и категории се симнати кај мене во база.
Сега останува уште да ги префрлам („прекнижам“, што би рекол мојов колега Бранко, хехе) во WP, но стана доцна, всушност рано – 3am, па решив да си легнам за да го издржам денешниов ден.
Инаку, web-scraping-от го научив, од потреба, пред неколку години. Тогаш сеуште не постоеше клучниот xPath – со кој може лесно и брзо да се достапува до DOM-от на секој (X)HTML и XML документ. Многу помага и cURL, а особено ми се допаѓа можноста да се достапува до сајтовите со googlebot user agent, така што евентуално вградените алармни системи на серверот поради интензивен достап од една IP адреса нема да се вклучат.

Неколку функции, малку зезање, малку повеќе гледање на сорсот на сајтот (очај, windows-1251, инаку добро среден HTML). Треба уште да поработам да ги симнам сликите кои се вчитани во сајтот (т.е. не се линкувани на некое место).

Денес-утре ќе направам привремена WP инсталација на некој од серверите на мојава фирма, за да може „археологињата“ да провери дали е се` во ред.